Baka Bisine ruže u Jagodnjaku

Baka Bisine ruže u Jagodnjaku

Ruža je najpoznatija ukrasna biljka na svetu pa je zbog toga nazivaju i kraljicom cveća. Razlog velike popularnosti ruža su raskoš boja i mirisa. Paraćinka Biserka Rajić, vlasnica stana u zgradi Lamela 5 prvu ružu je kako kaže, posadila na prostoru ispred ulaza pre 30 godina, kada se vratila u svoj rodni grad sa privremenog rada u Švajcarskoj. Danas na ovom mestu ima više od 100 različitih sorti ruža.

Ružama odgovara vlažno tlo, ali ne previše. Sadnja ruža obavlja se u bašti gde zemlja ne zadržava vodu jer nije preporučljivo da koren ruže bude u vodi. Kako bi lepo napredovale, potrebno je da budu zasađene na ravan ili blago nagnuti teren. Ruže vole umerene temperature i svako naglo zagrevanje ili zahlađenje tla nepovoljno deluje na njih. Kako Biserka ima 82 godine i nije više nije u mogućnosti da ih neguje sama, veliku pomoć ima prvenstveno od svojih komšija.

Tokom godine ruže je potrebno orezati, okopati, zalevati, zaštititi od bolesti i štetočina, prihranjivati a kako zbog svojih godina nije u mogućnosti da to radi sama, ova baka angažovala je radnika. Za 30 godina koliko ruže cvetaju na ovom mestu nikada se nije desilo da ih je neko ukrao ili uništio. Baka Biserka svoje ruže rado poklanja rođacima, prijateljima, komšijama ali i prolaznicima.

Za komšije baka Bisa, odlučna je u nameri da dvorište zgrade izgleda uredno i lepo.

Biserkina želja je da uz pomoć komšija napravi letnjikovac kako bi u popodnevnim i večernjim časovima mogli da provode vreme ispred zgrade uz miris ruža i nada se da će joj se ovaj san ostvariti.