Atmosfera na tradicionalnom vašaru u Izvoru

Atmosfera na tradicionalnom vašaru u Izvoru

Srpska pravoslavna crkva 8. avgusta proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Praznikom Svete Petke Trnove se završava mali letnji ciklus ženskih praznika, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija. Na ovaj dan, u Izvoru kod Paraćina tradicionalno se održava vašar. Prodavaca je bilo iz različitih krajeva Srbije, te nas je zanimalo kakav asortiman nude kupcima.

I dok su neki razgledali tezge i kupovali stvari, bilo je i onih koji su posetili manastir Svete Petke koji se nalazi u Izvoru. Reč je aktivnom ženskom manastiru i pripada eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. U njegovom sklopu, danas funkcioniše i bolnica, za smeštaj osoba ometenih u razvoju. Manastir Svete Petke se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast.

Povodom ovog verskog praznika u večernjim satima organizovan je i koncert u Izvoru. Kao gost večeri nastupiće duvački orkestar Dejana Jevđića, a nakon koncerta sledi igranka. Organizatori ovog koncerta su Turistička organizacija opštine Paraćin i Mesna zajednica Izvor, pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.